Wykonanie
            Obiecana kilka dni temu szybka i tania 
sałatkaSkładniki:-1 kg 
ziemniaków-2 duże 
cebule-100g 
boczku-4 łyżki 
majonezu-łyżka 
oleju-
sól, 
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę. 
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany 
olej. Po upływie 2-3 minut dorzucamy również pokrojony w kostkę 
boczek. Po dłuższej chwili gdy 
boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż 
cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy 
cebule z 
boczkiem do 
ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z 
boczku tłuszczyk. Dodajemy 
majonez i przyprawiamy do smaku.
Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie jest też do końca tradycyjnie rozumianą 
sałatką. Jest jednak niedroga i prosta w przygotowaniu i stanowi świetny podkład pod spożycie 
alkoholu. Może być podawana samodzielnie lub z 
mięsem zamiast ryżu/ 
ziemniaków i z dodatkiem surówki.

Podane składniki wystarczają na 3 porcjeKoszt porcji: 2 zł