Wykonanie
Obiecana kilka dni temu szybka i tania
sałatkaSkładniki:-1 kg
ziemniaków-2 duże
cebule-100g
boczku-4 łyżki
majonezu-łyżka
oleju-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę.
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany
olej. Po upływie 2-3 minut dorzucamy również pokrojony w kostkę
boczek. Po dłuższej chwili gdy
boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż
cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy
cebule z
boczkiem do
ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z
boczku tłuszczyk. Dodajemy
majonez i przyprawiamy do smaku.
Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie jest też do końca tradycyjnie rozumianą
sałatką. Jest jednak niedroga i prosta w przygotowaniu i stanowi świetny podkład pod spożycie
alkoholu. Może być podawana samodzielnie lub z
mięsem zamiast ryżu/
ziemniaków i z dodatkiem surówki.
Podane składniki wystarczają na 3 porcjeKoszt porcji: 2 zł