ßßß Cookit - przepis na ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ

ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ

nazwa

Wykonanie

Gdy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia, najczęściej podsmażam je z wędzonką i dużą ilością cebuli. Nie jest to częste, bo ziemniaki u nas zbyt często nie bywają... Nie jest to danie ociekające tłuszczem, bo tłuszczu wbrew pozorom nie trzeba wcale dużo, skwarek również. U mnie bywa to kawałek chudego boczku, pokrojony w drobną kostkę, 1-2 duże cebule, trochę oleju kokosowego i/lub masła klarowanego i ziemniaki albo w całości gdy są małe lub krojone na plastry. Wszystkie wersje są równie smaczne, przy czym im wędzonki więcej tym oczywiście danie smaczniejsze, ale nawet malutki kawałek już nada super aromat i smak.
Składniki:
- ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia (najlepiej sałatkowe)
- kawałek wędzonki (boczek, ogonówka, schab, itp.)
- cebula (ilość dowolna, u mnie 1-2)
- olej kokosowy i/lub masło klarowane
- sól ( tylko gdy danie jest mało słone)
Na patelni wysmażyć pokrojone w drobną kostkę kawałki wędzonki (można podłożyć 1-2 łyżki oleju kokosowego, gdy wędzonka jest bardzo chuda). Gdy skwareczki już się ładnie obsmażyły dodajemy pokrojone cebule i podsmażamy do miękkości.
Następnie dodajemy ziemniaki (gdy są ładne małe- daję w całości, gdy większe- kroję w plastry) i podsmażam jeszcze całość kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wędzonki mamy mało lub gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach dodajemy soli do smaku. Oleju kokosowego i/lub masła klarowanego dodaję w trakcie smażenia tylko tyle, by danie nie było suche, ale nie może pływać w tłuszczu.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/09/podsmazane-ziemniaki-ze-skwarkami-i.html