ßßß Cookit - przepis na Hash Browns, czyli smażone śniadaniowe ziemniaki po amerykańsku

Hash Browns, czyli smażone śniadaniowe ziemniaki po amerykańsku

nazwa

Składniki

Wykonanie

Choć w Polsce ziemniaki nie są zazwyczaj jedzone na śniadanie, w USA są w tej roli bardzo popularne. I nic dziwnego - stanową naprawdę pyszny i pożywny dodatek do porannego posiłku, który można przygotować na wiele sposobów . Dziś prezentuję Hash Browns, czyli starte smażone ziemniaki. Chrupiący wierzch cudownie współgra w nich z delikatnym wnętrzem, stanowiąc idealny dodatek smakowy do dajek sadzonych lub na miękko. Pierwszy raz wspomina o tego typu potrawie znana autorka książek kulinarnych Maria Parloa w 1888 roku . Wówczas nazywano je Hashed brown(ed) potatoes, z czasem nazwa ta została skrócona. Przepis na podstawie Foodwishes .
na 2 osoby:
ok. 3 duże ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
sól do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce - grube oczka.
Następnie starte ziemniaki umieszczamy w dużej misce, do której nalewamy zimnej wody. Dokładnie płuczemy ziemniaki, by wypłukać z nich skrobię. Jest to istotne, by ziemniaki ładnie się rumieniły. W razie potrzeby zmieniamy wodę - ja płuczę trzy razy, aż woda przestanie być mętna.
Wypłukane ziemniaki odcedzamy na sicie i odciskamy.
Do smażenia wybieramy ciężką patelnię z grubym dnem, najlepiej taką, do której potrawy nie przywierają. Rozgrzewamy w niej masło z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się masła.
Na gorącą patelnię wykładamy równą warstwą utarte ziemniaki, dociskając je na płasko. Wierzch oprószamy lekko solą - do smaku.
Smażymy, aż spód stanie się rumiany, po czym odwracamy ziemniaki partiami na drugą stronę za pomocą łopatki.
Odwracamy i mieszamy ziemniaki na patelni tak długo, aż będą zrumienione zgodnie z naszymi upodobaniami. Można zrumienić je na chrupko lub pozostawić jaśniejsze.
Podajemy gorące.
Hash Browns na patelni. Podczas smażenia po przełożeniu na drugą stronę ponownie formuję je w jednolity kształt.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Hash-Browns-czyli-smazone-sniadaniowe-ziemniaki.html