Wykonanie
Choć w Polsce
ziemniaki nie są zazwyczaj jedzone na śniadanie, w USA są w tej roli bardzo popularne. I nic
dziwnego - stanową naprawdę pyszny i pożywny dodatek do porannego posiłku, który można przygotować na wiele sposobów . Dziś prezentuję Hash Browns, czyli starte smażone
ziemniaki. Chrupiący wierzch cudownie współgra w nich z delikatnym wnętrzem, stanowiąc idealny dodatek smakowy do dajek sadzonych lub na miękko. Pierwszy raz wspomina o tego typu potrawie znana autorka książek kulinarnych
Maria Parloa w 1888 roku . Wówczas nazywano je Hashed brown(ed) potatoes, z czasem nazwa ta została skrócona. Przepis na podstawie Foodwishes .
na 2 osoby:ok. 3 duże
ziemniaki1 łyżka
masła1 łyżeczka
olejusól do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce - grube oczka.Następnie starte
ziemniaki umieszczamy w dużej misce, do której nalewamy zimnej
wody. Dokładnie płuczemy
ziemniaki, by wypłukać z nich
skrobię. Jest to istotne, by
ziemniaki ładnie się rumieniły. W razie potrzeby zmieniamy
wodę - ja płuczę trzy
razy, aż
woda przestanie być mętna.Wypłukane
ziemniaki odcedzamy na sicie i odciskamy.Do smażenia wybieramy ciężką patelnię z grubym dnem, najlepiej taką, do której potrawy nie przywierają. Rozgrzewamy w niej
masło z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się
masła.Na gorącą patelnię wykładamy równą warstwą utarte
ziemniaki, dociskając je na płasko. Wierzch oprószamy lekko
solą - do smaku.Smażymy, aż spód stanie się rumiany, po czym odwracamy
ziemniaki partiami na drugą stronę za pomocą
łopatki.Odwracamy i mieszamy
ziemniaki na patelni tak długo, aż będą zrumienione zgodnie z naszymi upodobaniami. Można zrumienić je na chrupko lub pozostawić jaśniejsze.Podajemy gorące.
Hash Browns na patelni. Podczas smażenia po przełożeniu na drugą stronę ponownie formuję je w jednolity kształt.