Wykonanie
Cześć =) Podczas długiego weekendu majowego odwiedziłem znajomych, wypoczywających w Przyjezierzu, gdzie mają domek letniskowy. Wyjazd był naprawdę bardzo udany, również pod względem kulinarnym. Oprócz wspaniałych
mięs i
ziemniaków z grilla oraz ogniska, a także kolorowych sałatek - zostałem poproszony o zrobienie frytek.Złocistym, chrupiącym frytkom trudno się oprzeć. Zrobienie idealnych frytek nie jest skomplikowane, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.Zachęcam do robienia takich frytek, ponieważ naprawdę warto! =)
Potrzebne będą:-
ziemniaki-
olej-
sólSposób wykonania:1)
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm.2) Pokrojone
ziemniaki należy przemyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar
skrobii. W tym celu należy namoczyć surowe frytki w zimnej wodzie przez około 10 minut, lub we wrzątku przez około 1-2 minuty. Następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym - w przeciwnym razie narażamy się na pryskanie tłuszczu w trakcie smażenia. Ten etap ułatwia smażenie, ponieważ
skrobia działa jak bariera dla oleju/oliwy.3) Do garnka wlewamy
olej, rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy frytki i smażymy je, aż zaczną wypływać, czyli około 4-5 minut.
Najlepsze frytki to takie, które są smażone na
smalcu z
kaczki i przede wszystkim takie właśnie gorąco polecam =)
Smacznego =)