ßßß Cookit - przepis na Frytki

Frytki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Podczas długiego weekendu majowego odwiedziłem znajomych, wypoczywających w Przyjezierzu, gdzie mają domek letniskowy. Wyjazd był naprawdę bardzo udany, również pod względem kulinarnym. Oprócz wspaniałych mięs i ziemniaków z grilla oraz ogniska, a także kolorowych sałatek - zostałem poproszony o zrobienie frytek.
Złocistym, chrupiącym frytkom trudno się oprzeć. Zrobienie idealnych frytek nie jest skomplikowane, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
Zachęcam do robienia takich frytek, ponieważ naprawdę warto! =)
Potrzebne będą:
- ziemniaki
- olej
- sól
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm.
2) Pokrojone ziemniaki należy przemyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar skrobii. W tym celu należy namoczyć surowe frytki w zimnej wodzie przez około 10 minut, lub we wrzątku przez około 1-2 minuty. Następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym - w przeciwnym razie narażamy się na pryskanie tłuszczu w trakcie smażenia. Ten etap ułatwia smażenie, ponieważ skrobia działa jak bariera dla oleju/oliwy.
3) Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy frytki i smażymy je, aż zaczną wypływać, czyli około 4-5 minut.
Najlepsze frytki to takie, które są smażone na smalcu z kaczki i przede wszystkim takie właśnie gorąco polecam =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/05/frytki.html