Wykonanie
W tygodniu mało kto ma czas na przygotowywanie skomplikowanych dań. Od poniedziałku do piątku liczy się czas, no i oczywiście żeby było smacznie. Ze względu na dużą ilość pracy w dni robocze w moim domu królują
makarony, zupy, risotta oraz sałatki. Zimą szczególnie potrzebujemy gotowanego jedzenia, więc bardzo zachęcam do robienia domowych posiłków. Przygotowanie dobrej pasty nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 30 minut.250 g dowolnego
makaronu250 g filetu z
łososia250 g świeżych liści
szpinaku300 g
śmietany 12%2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oreganoser do posypania
Czosnek siekamy,
cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy drobno pokrojonego
łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy
śmietanę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Dorzucamy sparzony
szpinak, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach
sos jest gotowy. W międzyczasie gotujemy
makaron. Po odlaniu mieszamy go z sosem i podajemy posypany
startym serem.