Pogoda wróciła. Słońce zagląda do mieszkania przez żaluzje. Pora intensywnie zająć się ogródkiem ziołowym. Nie wyobrażam sobie jedzenia bez dodatku zieleniny. Tej mniejszej, jak i większej. Jedną z moich ulubionych jest szpinak . Cudowny akompaniament do każdego dania. Dziś gości u mnie na jednym talerzu z kurczakiem i skąpany jest w sosie śmietanowym.200 g makaronuduża pierś z kurczaka2 cebule600 g świeżego szpinaku300 g śmietany 12%2 ząbki czosnkuser do posypaniasól, pieprz, gałka muszkatołowaKurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek (pokrojone w kostkę). Smażymy 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy i dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy umyty szpinak, dusimy 2-3 minuty, dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Danie przed podaniem posypujemy serem.