Wykonanie
Dziś coś dla miłośników
szpinaku.
Sos do spaghetti zrobiłam ze
świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam!
Składniki:
makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób)ok 300 g
świeżego szpinaku3 ząbki
czosnku1/2
cebuli150-160 g
serka mascarpone1 pojedyncza
pierś z kurczakasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
pieprzu cayenneSposób wykonania:1.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy
solą i smażymy na niewielkiej ilości
oleju.2.
Szpinak płuczemy.
Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy
szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku.3. Do
szpinaku dodajemy usmażone
mięso i
serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
pieprzem cayenne.4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym
makaronem.Smacznego!!!