Wykonanie
Miałam się dziś wyspać ale jak zwykle obudziłam się parę minut po szóstej. I co tu robić? Szybki prysznic, śniadanko,
kawa i zabrałam się za sprzątanie. Może umyję okna? Sobota zapowiada się pracowicie. Albo nie. Do mycia okien zagonię Znośnego a sama wyczaruję jakiś obiad na dziś.Z nad morza przywiozłam
świeże flądry, zamroziłam i na dzisiaj będą świetne ale o tym w innym
poście. Dzisiaj pokażę Wam mój wczorajszy obiad -
pierś z kurczaka w cieście francuskim.
Składniki:2
piersi z kurczakaopakowanie
ciasta francuskiegoświeży szpinak (ew. mrożony)2 ząbki
czosnkusólpieprzgałka muszkatołoważółtkooliwa z oliwekPiersi oczyszczam z chrząstek i błonek. Przecinam w połowie, robiąc kieszonkę. Na patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam
szpinak. Kiedy się skurczy doprawiam wyciśniętym
czosnkiem,
solą,
pieprzem i gałką. Chwilę wszystko duszę i odstawiam aby całkowicie wystygło. Kieszonkę w piersi wypełniam farszem ze
szpinaku.
Mięso również doprawiam
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie dzielę na połowę. Każdą część nacinam jak na obrazku. Na środku układam
mięso ze
szpinakiem. Zawijam ciasto, coś w stylu warkocza. Nakładając ramiona ciasta na przemian. Wierzch smaruję
żółtkiem i wkładam do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Danie robi wrażenie estetyczne i smakowe.