Wykonanie
Lubię poranne warszawskie wyprawy na najbliższy mi rynek (żeby nie było, raczej trudno zrobić zakupy na Halach Mirowskich przed 8 rano). Świeże
warzywa i owoce, kuszą żeby je kupić. Przytaszczone składniki rozkładam do lodówki. Część z nich jednak nawet nie zdąży tam wylądować. Tak było z dwoma małymi
cukiniami, które aż prosiły się, aby je podać z
makaronem i sosem
śmietanowym.200 g
makaronu350 g
śmietany 12%2 małe
cukinie2 małe
cebulenatka pietruszkisól,
pieprz,
oregano, cząber
ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce
cukinię i podsmażamy przez kolejne 5 minut. Później dodajemy
śmietanę oraz
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut. W międzyczasie gotujemy
makaron. Odlany
makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Danie przybieramy
natką z
pietruszki i posypujemy
startym serem.