ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z prawdziwkami podany z pampuchami

Gulasz wieprzowy z prawdziwkami podany z pampuchami

nazwa

Wykonanie

Chyba powinnam założyć nowy dział w stylu ‚gotowanie rodzinne’. To danie od A do Z przygotował mój prywatny mąż i to on jest autorem przepisu. Jednak za jego zgodą udało mi się zrobić zdjęcia własnego talerza oraz napisać przepis na szybko.
Przepis na pampuchy, zwane kluskami na parze już znasz. Zamieszczałam go na blogu dość dawno temu i nadal cieszy się coraz większą popularnością. I się nie dziwię bo są bajeczne. Po raz pierwszy również z tego przepisu skorzystał mój mąż i przy pomocy tabletu wyświetlił sobie go przed gotowaniem. Był zachwycony! Co w jego przypadku jest raczej rzadkim widokiem.
Dzisiaj więc podam tylko przepis na gulasz. Nie jest to danie zbyt wyjściowe (szczególnie gdy nie masz pod ręką nawet kawałka zielonego listka do dekoracji) i nie prezentuje się zbyt ładnie na talerzu (ani na zdjęciu). Ale uwierz mi na słowo – jest naprawdę pyszny! Nie ma w nim nic odkrywczego, nic czego akurat nie masz we własnej kuchni. Jego przygotowanie nie zajmuje też więcej czasu niż takiego przeciętnego gulaszu. No i akurat ten egzemplarz był zrobiony z sercem.
Składniki:
500g łopatki wieprzowej
mąka do oprószenia mięsa
4-5 sztuk prawdziwków (u nas były mrożone, ale mogą być suszone – wcześniej namoczone) – ewentualnie można zastąpić pieczarkami ale to nie będzie to samo
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
500ml bulionu warzywnego – ewentualnie drobiowo-warzywnego
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz czarny do smaku
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle klarowanym. Posól cebulę podczas smażenia wtedy szybciej się zeszkli. Przełóż do garnka.
Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę (1x1cm). Oprósz mąką i dopraw do smaku. Usmaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Przełóż do garnka z cebulą.
Całość zalej bulionem i dodaj listki laurowe oraz ziele. Dopraw do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż mięso będzie miękkie. W między czasie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodaj do gulaszu i duś razem z mięsem. Na koniec wyjmij liście laurowe oraz ziele. Dopraw solą i pieprzem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/gulasz-wieprzowy-prawdziwkami-podany-pampuchami