Wykonanie
Ten wspaniały aromat
grzybów leśnych unoszący się w domu. No cóż - jestem maniakiem zbierania
grzybów w lesie, więc na czas zimy jestem zaopatrzona w spore ich ilości, jak wiewiórka w orzeszki. Tym razem skorzystałam z mrożonych ich zapasów. Oto przepis.Składniki:1/2
łopatki wieprzowej10 dag mrożonych podgrzybków1 duża
cebulasól,
pieprz2
liście laurowekilka ziarenek
czarnego pieprzu2-3 ziarenka
ziela angielskiegoŁopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy
wodę (ok.1 L), dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarenkach i
sól. Gdy
mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się
wody.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do garnka.
Grzyby kroimy. Jeśli łebki
grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego