ßßß Cookit - przepis na Gulasz z łopatki w sosie z podgrzybków

Gulasz z łopatki w sosie z podgrzybków

nazwa

Wykonanie

Ten wspaniały aromat grzybów leśnych unoszący się w domu. No cóż - jestem maniakiem zbierania grzybów w lesie, więc na czas zimy jestem zaopatrzona w spore ich ilości, jak wiewiórka w orzeszki. Tym razem skorzystałam z mrożonych ich zapasów. Oto przepis.
Składniki:
1/2 łopatki wieprzowej
10 dag mrożonych podgrzybków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Łopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę (ok.1 L), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i sól. Gdy mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do garnka. Grzyby kroimy. Jeśli łebki grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego
Źródło:http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/01/gulasz-w-sosie-z-podgrzybkow.html