ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z dzika w czerwonym winie.

Polędwiczki z dzika w czerwonym winie.

nazwa

Wykonanie

To mięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :)
Składniki :
około 50 dag polędwicy z dzika
około szklanki czerwonego wina
cebula
mąka
ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk
sól, pieprz czarny. liść laurowy
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem
Na gorący tłuszcz na patelni położyć mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę
Po 10 min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina i smażyć pod przykryciem nadal
Po około 30 min smażenia polędwiczek dopiero posypałam solą i zmielonym pieprzem, w tym czasie sos uległ redukcji i zagęścił się :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/03/poledwiczki-z-dzika-w-czerwonym-winie.html