ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

nazwa

Wykonanie

Pomysł na to danie był bardzo spontaniczny i intuicyjny. Apetyt był duży, a czasu niewiele - mieliśmy ręce pełne domowej roboty. Szybko zamarynowałam mięso, a potem gotowało się samo. Miałam spore obawy co do efektu, ale pamiętając smak roladek w sosie musztardowym miałam nadzieję, że i tym razem będzie pyszny. Podsmażając mięso już wiedziałam, że to będzie fantastyczny obiad. Zapach był niesamowity! Zastanawiam się, dlaczego nie zrobiłam mięsa tym sposobem wcześniej. Smakuje naprawdę znakomicie!
Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 1 cebula,
- sól, pieprz czarny mielony i pieprz czarny ziarnisty Prymat,
- domowa jarzynka lub domowa kostka rosołowa,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- czosnek granulowany Prymat,
- musztarda sarepska Prymat,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mąki do zaprawienia sosu,
- dodatkowo: ugotowana kasza gryczana.
1. Schab kroimy na plastry, nie rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą i mielonym pieprzem. Mięso wkładamy do pojemnika.
2. Polewamy musztardą - dość obficie.
3. Mięso dokładnie nacieramy musztardą - z obu stron.
4. Cebulę obieramy, kroimy na plasterki, a następnie układamy na mięsie. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
5. Po 2-3 godzinach podsmażamy mięso (bez cebuli) na łyżce oleju (aż zbieleje, nie dłużej). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem domowej jarzynki lub domowej kostki rosołowej (wody ma być trochę więcej od mięsa, czyli niecałe 1/2 wysokości garnka). Mięso wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy gaz. Dodajemy ziele angielskie, liścia laurowego i ok. 7-10 ziarenek pieprzu.
6. Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy cebulę z marynaty, podlewamy wodą i maksymalnie zwiększamy gaz. Energicznie mieszamy, by cały smak z mięsa 'zeskrobać' z patelni. Całą zawartość dodajemy do garnka z mięsem. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania zaprawiamy mąką i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, czosnkiem). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/schab-w-sosie-musztardowo-pieprzowym.html