Wykonanie
Pomysł na to danie był bardzo spontaniczny i intuicyjny. Apetyt był duży, a czasu niewiele - mieliśmy ręce pełne domowej roboty. Szybko zamarynowałam
mięso, a
potem gotowało się samo. Miałam spore obawy co do efektu, ale pamiętając smak roladek w
sosie musztardowym miałam nadzieję, że i tym razem będzie pyszny. Podsmażając
mięso już wiedziałam, że to będzie fantastyczny obiad. Zapach był niesamowity! Zastanawiam się, dlaczego nie zrobiłam
mięsa tym sposobem wcześniej. Smakuje naprawdę znakomicie!
Składniki:- ok. 500 g
schabu,- 1
cebula,-
sól,
pieprz czarny mielony i
pieprz czarny ziarnisty Prymat,- domowa jarzynka lub domowa
kostka rosołowa,-
ziele angielskie,
liść laurowy,-
czosnek granulowany Prymat,-
musztarda sarepska Prymat,- 1 łyżka
oleju,- 1 łyżka
mąki do zaprawienia sosu,- dodatkowo: ugotowana
kasza gryczana.
1.
Schab kroimy na plastry, nie rozbijamy. Posypujemy z obu stron
solą i mielonym
pieprzem.
Mięso wkładamy do pojemnika.
2. Polewamy
musztardą - dość obficie.
3.
Mięso dokładnie nacieramy
musztardą - z obu stron.
4.
Cebulę obieramy, kroimy na plasterki, a następnie układamy na
mięsie. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
5. Po 2-3 godzinach podsmażamy
mięso (bez
cebuli) na łyżce
oleju (aż zbieleje, nie dłużej). W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem domowej jarzynki lub domowej
kostki rosołowej (
wody ma być trochę więcej od
mięsa, czyli niecałe 1/2 wysokości garnka).
Mięso wrzucamy do wrzącej
wody, zmniejszamy gaz. Dodajemy
ziele angielskie,
liścia laurowego i ok. 7-10 ziarenek
pieprzu.
6. Na patelnię, na której podsmażaliśmy
mięso wrzucamy
cebulę z marynaty, podlewamy
wodą i maksymalnie zwiększamy gaz. Energicznie mieszamy, by cały smak z
mięsa 'zeskrobać' z patelni. Całą zawartość dodajemy do garnka z
mięsem. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania zaprawiamy
mąką i doprawiamy do smaku (
solą,
pieprzem,
czosnkiem). Smacznego!