Wykonanie
Gulasz z
wołowiny z dodatkiem strąków
papryki . Wymaga długiego gotowania, ale jest zawsze smaczny i wzbudza nieukrywany zachwyt domowników.
400 g
wołowiny (ilość
mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę1
cebula, pokrojona w kostkę1 duża
marchewka, pokrojona w półplastry3
strąki papryki, pokrojone w kostkę4 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowy1/4 szklanki
czerwonego winasól i
pieprz do smaku1 łyżka
mąkiolej do smażenia
wodaNa rozgrzanym
oleju smażymy
mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy
cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone
mięso,
wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość
wody. Gdy
mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos
mąką wymieszaną w odrobinie zimnej
wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.