Wykonanie
Lubię
tymianek, zwłaszcza w sosach... Dziś przepis na pyszny gulasz z
łopatki wieprzowej.U mnie z domowymi kopytkami i mizerią z
ogórków gruntowych :)Składniki :* 700 g
łopatki wieprzowej,* 2 łyżki
oliwy,* 2 ząbki
czosnku,*
sól,
pieprz,* 2 -3 łyżki posiekanego
tymianku ( lub łyżka suszonego ),* 1 duża
cebula,* 1,5 szklanki
bulionu warzywnego,* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,* 3 ziarenka
pieprzu,Przygotowanie :
Łopatkę umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.W misce zmieszaj
oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, dużą szczyptę
soli i
pieprzu oraz
tymianek, dodaj
mięso i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).Rozgrzej dużą patelnię ( najlepiej taką, która możesz przykryć - jeśli nie masz po smażeniu przełóż
mięso i
cebulę do garnka), dodaj
mięso, podsmaż na złoty kolor około 10 minut.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę dorzuć do
mięsa i smaż do miękkości, dolej
bulion ( możesz zastąpić
wodą z
kostką rosołową) i dodaj
przyprawy :
liść laurowy,
ziela angielskie i
pieprz, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny ( aż
mięso będzie miękkie ).Możesz dodać łyżkę
śmietany, ale sos smakuje świetnie bez.