Wykonanie
Nie pamiętam ile lat temu to było, ale pewnego razu moja mama przyniosła od kogoś kilka bulw jakiegoś warzywa. Zasadziliśmy na wiosnę w ogródku i każdego roku rozrastało się i było tego coraz więcej. Może raz ugotowaliśmy to ale jakoś nam nie posmakowało. Myślę, że dzisiaj jest już znany dla wielu z was, choćby za sprawą wielu kucharzy, którzy przyczynili się do upowszechnienia i rozsławienia go. Tym warzywem jest oczywiście topinambur. Ma on słodki,
orzechowy smak i idealnie nadaję się do przyrządzania różnych dań.Składniki:- pół kg topinamburu-
cebula- ząbek
czosnku- 400 ml
bulionu warzywnego-
oliwa z oliwek-
liść laurowy-
pieprz,
sólDodatki:- topinambur- pół szklanki
soku pomarańczowego- łyżeczka lecytyny sojowejPrzygotowanie:Topinambur obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy.Do garnka wlewamy 2 łyżki
oliwy, dodajemy
liść laurowy,
cebulę oraz
czosnek i podsmażamy przez około 8 minut. Następnie dodajmy pokrojony topinambur i smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy
bulion warzywny i gotujemy przez około 20-30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładki krem.
Chipsy: Pokrojony w plasterki topinambur układamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, pokrapiamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.Piana: Do wysokiej szklanki wlewamy
sok pomarańczowy i wsypujemy lecytynę
sojową. Za pomocą blendera z końcówką do rozdrabniania miksujemy do momentu aż powstanie piana.