ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem z pieczonej papryki

Zupa - krem z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Składniki :
3 czerwone papryki
1 l bulionu warzywnego
5 ząbków czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 liście laurowe
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Paprykę kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Ukłądamy na blasze, delikatnie skrapiamy oliwą. Obok układamy czosnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Upieczoną paprykę wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i odkładamy na 15 minut, po czym zdejmujemy z papryk skórkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy ją przez 10 minut aż będzie szklista i miękka, po czym dodajemy listki laurowe i gałązki rozmarynu i zalewamy gorącym wywarem, dodajemy paprykę i wyciśnięty upieczony czosnek. Całość gotujemy około 20-30 minut. Po tym czasie z zupy wyjmujemy gałązki rozmarynu i liście laurowe. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-pieczonej-papryki.html