Wykonanie
Czy warto wspominać o walorach
kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj
kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w
sałatce nie ma
majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :)Składniki :1 szklanka pęczaku7-8 większych
pieczarek1 średnia
cebulapół
czerwonej papryki5-6 łyżek
oliwy2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki startego
rozmarynusól,
pieprzPrzygotowanie:Pęczak dokładnie opłukuję w cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam go
wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę.
Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione
oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną
cebulę,
paprykę i
czosnek podsmażam na odrobinie
oliwy w osobnym garnku, wsypuję
kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki
wody. Dodaję pół łyżeczki
soli, starty
rozmaryn,
pieczarki i gotuję na małym ogniu ok 20 minut aż
woda się wchłonie a jednocześnie
kasza ugotuje. Doprawiam
pieprzem i studzę.