ßßß Cookit - przepis na Sałatka. Pęczak z pieczarkami

Sałatka. Pęczak z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Czy warto wspominać o walorach kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :)
Składniki :
1 szklanka pęczaku
7-8 większych pieczarek
1 średnia cebula
pół czerwonej papryki
5-6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki startego rozmarynu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie opłukuję w cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam go wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty rozmaryn, pieczarki i gotuję na małym ogniu ok 20 minut aż woda się wchłonie a jednocześnie kasza ugotuje. Doprawiam pieprzem i studzę.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/08/saatka-peczak-z-pieczarkami.html