Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kremowy sernik to duma świątecznego stołu oraz cudowny deser w karnawale. Postanowiłam przygotować go z ciasta z marcepanem i powidłami a do masy serowej użyć
mieszanki przypraw –
wanilii z
kardamonem i
skórką pomarańczową. To połączenie jest esencją świąt i zimy,
migdały,
masło i
twaróg który osobiście mieliłam, tworzą spójną całość, którą wieńczy
cytrynowy lukier. Dla wielbicieli tradycji, słodko niebanalnie i pysznie.
Składniki:blacha 25 x 40cmciasto:500 g (3 szklanki )
mąki pszennej tortowej200 g
masła100 g marcepanu2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru z
wanilią ( lub
aromat waniliowy)3
jajka1/2 łyżeczki
solimasa serowa:1,5 kg półtłustego
twarogu*1 szklanka
jogurtu naturalnego*7
jajek1 szklanka
cukru100 g
masła2 op. budyniu
waniliowego **ziarenka z
laski wanilii – lub buteleczka
olejku waniliowego2 szczypty mielonego
kardamonudodatkowo:słoik
konfitury z róży lub
porzeczkia teraz omówię gwiazdki:* –
ser i
jogurt nie mogą być kwaśne.
Twaróg nie może być sypki, musi być zwarty i klejący. Można też użyć gotowego
twarogu w wiaderkach** w każdym ze swoich przepisów używam budyniów Belbake z Lidla, przetestowałam już większość dostępnych w sklepach i żaden nie dorównał mu smakiem, konsystencją i zapachem.Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z
cukrami ,
solą i proszkiem. Dodajemy
masło i marcepan, rozgniatamy na kruszonkę. Wbijamy
jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części , jedna powinna być odrobinę większa i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.Większą częścią ciasta wykładamy wysmarowaną formę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy.
Ser mielimy z
jogurtem.5
żółtek ubijamy z
cukrem.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy masę
żółtkową, miksujemy, dodajemy
budyń oraz
przyprawy.Masę łączymy z
serem i pozostałymi
jajkami, krótko mieszając.Ubić 5
białek ze szczyptą
soli, delikatnie i krótko wmieszać do masy.Spód z ciasta smarujemy powidłami, wylewamy masę
serową i ścieramy resztę ciasta.Pieczemy w 160 stopniach 60 minut. 20 minut powinien spędzić w wyłączonym piecu, później można go wyciągnąć i wystudzić.Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieSernik
waniliowy z polewą na WielkanocSernik z
wiśniami z sosem
truskawkowym