Wykonanie
Jakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym.Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2
żółtka20 dag
masłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza
mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę
serową:1 kg
sera białego (z wiaderka)20 dag
masła30 dag
cukru6
jajek2 budynie
waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw
masło,
cukier i
żółtka.
Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną
soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy
ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople
aromatu waniliowego.Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę
serową, a na końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki jest ciepły, trzeba czekać do jego ostygnięcia. Sernik można posypać
cukrem pudrem.