Wykonanie
Ciasto należy do ciast ucieranych,krucho-
jogurtowych,nie pracochłonnych,co bardzo mnie cieszy.W smaku dobre i bardzo efektowne,idealne na przyjęcia,urodziny itp.Przepis oryginalny nie przypadł mi do gustu,więc po lekkich zmianach upiekłam ciasto bardziej lekkie i myślę że smaczniejsze,
bitą śmietanę zamieniłam na
budyń i to był strzał w dziesiątkę.Cały urok ciasta dają kulki
kokosowo,
serowe jednak troszkę się kruszą.Następnym razem dodam do nich odrobinę
masła aby lepiej się trzymały.W przepisie zapisuję do
sera masło :)
SKŁADNIKI : na formę o wymiarach 30/25150 g
margaryny Kasi lub
masła o temperaturze pokojowej2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko200 ml
jogurtu naturalnego (mały kubek )2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
mlekaMasło ucieramy z
cukrem,dodajemy
jajko,
jogurt i
mąkę z proszkiem.Dalej ucieramy aż składniki się połączą.Ciasto dzielimy na dwie części.Jasnej musi być więcej,jakieś 60 %.Do mniejszej części ciasta dodajemy
kakao i
mleko,dokładnie ucieramy.KULKI DO CIASTA :200 g
twarogu w kostce półtłustego1
żółtko8 łyżek wiórek
kokosowych5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
masłaTwaróg ucieramy w misce z
cukrem,
kokosem,
masłem i
żółtkiem aż składniki się połączą.Z powstałej masy kulamy w rękach kulki,troszkę mniejsze od
orzecha włoskiego.Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.MASA NA CIASTO :2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe3 szklanki
mleka4 łyżki
cukruBudynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością
mleka,aby były gęstsze.DODATKOWO :słodkie
kakao do posypania lub polewadowolne koraliki
cukrowePRZYGOTOWANIE :Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy,(maczając łyżkę w wodzie) jasne ciasto,na to rozkładamy ciemne ciasto,delikatnie je rozsmarowując.Wyjmujemy kulki z zamrażarki i równomiernie je rozkładamy na cieście,w niewielkich odstępach,lekko je wciskając do środka.Ciasto pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 *C.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.Na ostudzone ciasto wylewamy gorący
budyń,studzimy,posypujemy
kakao lub wylewamy rozpuszczoną
czekoladę.Całość dekorujemy posypką.Smacznego.