ßßß Cookit - przepis na PORANNA ROSA

PORANNA ROSA

nazwa

Wykonanie

Ciasto należy do ciast ucieranych,krucho-jogurtowych,nie pracochłonnych,co bardzo mnie cieszy.W smaku dobre i bardzo efektowne,idealne na przyjęcia,urodziny itp.
Przepis oryginalny nie przypadł mi do gustu,więc po lekkich zmianach upiekłam ciasto bardziej lekkie i myślę że smaczniejsze,bitą śmietanę zamieniłam na budyń i to był strzał w dziesiątkę.
Cały urok ciasta dają kulki kokosowo,serowe jednak troszkę się kruszą.Następnym razem dodam do nich odrobinę masła aby lepiej się trzymały.W przepisie zapisuję do sera masło :)
SKŁADNIKI : na formę o wymiarach 30/25
150 g margaryny Kasi lub masła o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego (mały kubek )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajko,jogurt i mąkę z proszkiem.Dalej ucieramy aż składniki się połączą.Ciasto dzielimy na dwie części.Jasnej musi być więcej,jakieś 60 %.Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie ucieramy.
KULKI DO CIASTA :
200 g twarogu w kostce półtłustego
1 żółtko
8 łyżek wiórek kokosowych
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka masła
Twaróg ucieramy w misce z cukrem,kokosem,masłem i żółtkiem aż składniki się połączą.Z powstałej masy kulamy w rękach kulki,troszkę mniejsze od orzecha włoskiego.Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
MASA NA CIASTO :
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością mleka,aby były gęstsze.
DODATKOWO :
słodkie kakao do posypania lub polewa
dowolne koraliki cukrowe
PRZYGOTOWANIE :
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy,(maczając łyżkę w wodzie) jasne ciasto,na to rozkładamy ciemne ciasto,delikatnie je rozsmarowując.Wyjmujemy kulki z zamrażarki i równomiernie je rozkładamy na cieście,w niewielkich odstępach,lekko je wciskając do środka.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 *C.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Na ostudzone ciasto wylewamy gorący budyń,studzimy,posypujemy kakao lub wylewamy rozpuszczoną czekoladę.Całość dekorujemy posypką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/02/poranna-rosa.html