Wykonanie
Składniki:( forma o wym. 38x25cm )Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej (330g),125g
masła zimnego,1/2 szklanki
cukru (120g),1
jajko,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Masa twarogowa:1kg tłustego
twarogu,1 szklanka
cukru (230g),2 duże łyżki
cukru,4
żółtka,1
jajko całe,2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru,1/2 szklanki
oleju (125ml),2 szklanki
mleka (500ml),5
białek,szczypta
soli.Kruszonka:1 paczka wiórek
kokosowych (200g),1
żółtko,65-85g miękkiego
masła.Ponadto:puszka
brzoskwiń lub
brzoskwinie z kompotu (250g po odsączeniu),
masło do wysmarowania formy,
mąka do posypania formy.Przygotowanie:Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem.
Twaróg zmielić trzykrotnie. Wszystkie składniki na masę
twarogową ( oprócz
białek, szczypty
soli i dwóch łyżek
cukru) razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać
cukier.Ubitą pianę powoli i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą - można połączyć mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.Masę wylać do formy. Poukładać odsączone i pokrojone na kawałki
brzoskwinie.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35min w 180stopniach.Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Kruszonką obsypać górę ciasta i piec jeszcze 15minut. Górę ciasta można przykryć folią luminiową by wiórki się za mocno nie spiekły.Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!!!