Wykonanie
Bardzo lubię serniki. I jak się pytam moich chłopaków co chcą słodkiego to prawie zawsze wołają sernik lub jabłecznik. Ten serniczek zrobiłam na imieninki mojego
męża. Zawsze go robiłam w wersji podstawowej, tym razem dodałam
kakao, aby nieco zmienił swój wygląd.Wyszedł pyszny, zawsze rozpływa się w ustach. Z podanych porcji wychodzi spora blaszka, jest czym dzielić
bliskich i znajomych.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 300 g
mąki pszennej- 150 g
masła- 1
jajko, 1
żółtko- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa- 1 kg
twarogu (ja dałam dobrej jakości z wiaderka)- 250 g
cukru- 2
jajka, 3
żółtka- 120 ml
oleju- 1 łyżeczka
cukru z
wanilią- 500 ml
mleka- 2 budynie
waniliowe- 3 łyżki
kakao (od Eko Maja)
kokos- 100 g wiórek
kokosowych- 4 łyżeczki
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- pozostałe 4
białka-
masło do wysmarowania blaszki-
bułka tarta do posypaniaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy posiekane
masło,
jajko i
żółtko oraz
proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wykładamy go na blaszkę wysmarowaną
masłem i posypaną
bułką tartą, rozprowadzamy po całej powierzchni i delikatnie ugniatamy, aby ciasto równomiernie pokryło całą blaszkę.Do misy miksera wbijamy
jajka i
żółtka, dodajemy
cukier i
cukier z
wanilią i miksujemy na puszystą masę. Budynie mieszamy z
mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej, przy włączonym mikserze dodajemy
olej, następnie porcjami dodajemy
ser i na koniec wlewamy budynie z
kakao. Masa jest dość rzadka, nie przejmujcie się tym. Taką masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę. Nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika.Przygotowujemy
kokos - do misy miksera wlewamy pozostałe na
białka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy już delikatnie łyżką.Po godzinie pieczenia sernika wyjmujemy go i smarujemy wierzch pianą z
kokosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika - 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.Wyciągamy i studzimy, przechowujemy w lodówce.