Wykonanie
Rozpływający się w ustach , aksamitny i pyszny - taki właśnie jest klasyczny sernik . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia . Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ...
składniki na 4 porcjeciasto20 dag
mąki pszennej7 dag
cukru10 dag
masła1
jajkotorebka
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solimasa serowa50 dag
twarogu2
żółtkapół szklanki
oleju10 dag
cukrutorebka budyniu
waniliowego1,5 szklanki
mlekaszczypta
soliwierzch2
białka8 dag
cukruprzepisZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki .Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant.Przygotowujemy masę
serową .
Żółtka i
cukier starannie ucieramy mikserem . Do masy
żółtkowej dodajemy porcjami zmielony
twaróg ,
olej,
budyń a na końcu
mleko i
sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C.Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy warstwą piany ubitej z
białek i
cukru, i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut .