Wykonanie
Od kilku dni odpoczywam, upajam się latem i obecnością
bliskich - błogie kilka dni urlopu. By było jeszcze przyjemniej, by rozpłynąć się w błogości z filiżanką
kawy po śniadaniu albo po obiedzie, upiekłyśmy ten wspaniały, wilgotny, rozpływający się w ustach sernik - uwierzcie, świetny! Dzięki sporej ilości
oleju i
mleka bardzo długo pozostaje świeży.
Składniki (duża blacha):Ciasto:2 szklanki
mąki250 g. zimnego
masła0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtka (
białka jako piana na górze sernika)
Ser :1 kg mielonego
twarogu6 dużych (8 małych)
jajek1 szklanka
cukru2 szklanki
mleka1 szklanka
oleju2 budynie
śmietankowe lub
waniliowePianka :3
białka0,5 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoPrzygotowanie :Ciasto: siekam
masło z
mąką, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto, wyklejam nim dużą blachę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem. Piekę spód przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ser: oddzielam
żółtka od
białek. Ucieram
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję
ser,
mleko,
olej i budynie i wszystko miksuję - masa będzie bardzo rzadka. Ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, przekładam do masy serowej, dokładnie mieszam łyżką. Masę wylewam na podpieczony spód i piekę w temperaturze 170 stopni C. ok. godziny, aż powierzchnia sernika się wyraźnie zarumieni, a boki zaczną odchodzić od blachy.Z 3
białek (pozostałe po przygotowywaniu
spodu) ubijam sztywną pianę, stopniowo dodaję oba
cukry. Sztywną, błyszczącą pianę rozsmarowuję na gorącym serniku, piekę jeszcze 15 minut, do zezłocenia.Sernik pozostawiam na całą noc do ostygnięcia.