Wykonanie
Pyszny sernik, dla tych którzy są zwolennikami puszystych a nie ciężkich i zbitych serników.Ja sugerowałam się tym przepisem i bardzo go polecam, co prawda miałam większą blaszkę czego efektem jest niższy sernik, ale nie zmieniałam proporcji. Paulina skorzystała z blachy o wymiarach 28x18, a ja z 40x25 więc naprawdę nie ma to znaczenia, chyba, że chcecie uzyskać tak spektakularny efekt jak u Pauliny, czyli bardzo wysoki sernik.Składniki na spód ciasta:100 g
masła1 szklanka
mąki1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy2 łyżki
cukruSkładniki na masę
serową:1 kg
sera z wiaderka2 szklanki
mleka1 całe
jajko4
żółtka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru2 budynie
śmietankowe lub
wanilioweSkładniki na wierzch:4
białka4 łyżki
cukruWykonanie:Składniki na spód połączyć ze sobą, zagniecione ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć
ciastem wierzch blaszki. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Spód podpiec 15 minut. W tym czasie przygotować masę
serową.
Jajko i
żółtka utrzeć z
cukrem, następnie dodać
ser, budynie,
olej i
mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Kiedy spód będzie już upieczony przelać na niego masę
serową. Będzie ona bardzo rzadka i taka właśnie ma być. Wstawić do piekarnika na kolejne 45 minut. Kiedy sernik będzie już gotowy należy ubić pianę z
białek z
cukrem i nałożyć ją na wierzch ciasta. Ciasto jeszcze raz wstawić do piekarnika na max 10 minut. Ważne, żeby ten etap nie trwał za długo bo inaczej nie osiągniemy efektu rosy. Kiedy cały sernik będzie już gotowy i przestudzony chowamy go do lodówki.