Wykonanie
Lekki, puszysty sernik. Aż ciężko uwierzyć, że
jadłam go kilkakrotnie ale nigdy sama nie piekłam. Przyszedł i czas na tę wersję sernika. Przepis pochodzi z bloga "MojeTworyPrzetwory". Rosa wyszła jednak bardzo mało widoczna - ale nie ukrywam, ze te maleńkie kropelki były na pewno złote :)
Składniki:1) ciasto kruche- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru pudru- 100 g
masła- 1
jajko- 2
żółtka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia2) masa serowa:- 1 kg zmielonego
twarogu- 4
jajka- 1 szklanka
cukru- 2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru- 1 łyżka
cukru waniliowego- 2 szklanki
mleka- sok z 1/2
cytryny- 1/2 szklanki
oleju3)
beza:- 5
białek- 1 szklanka
cukru pudruPrzygotowanie:Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść gładkie ciasto i umieścić je w lodówce. W tym czasie formę wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na dnie blachy. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.W wysokiej misce umieścić
zmielony ser. Wsypać
cukier i
cukier waniliowy oraz dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać po 1
jajku, miksując za każdym razem około 30 sekund. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo:
budyń,
sok z cytryny,
olej i na końcu
mleko.Na podpieczony spód wylać masę
serową i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Bezę zacząć przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia sernika. W tym celu ubić na sztywno
białka z
cukrem. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na wierzch
bezę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 160 stopni aż
beza się delikatnie zezłoci.Sernik studzić w uchylonym piekarniku przez około 30 minut. Kolejne studzenie ciasta odbywa się na blacie kuchennym, po całkowitym ostudzeniu przechowujemy je w lodówce. Złote kropelki rosy pojawiają się po około godzinie od wyjęcia z piekarnika.