ßßß Cookit - przepis na Sernik ZŁota Rosa na kruchym spodzie

Sernik ZŁota Rosa na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Lekki, puszysty sernik. Aż ciężko uwierzyć, że jadłam go kilkakrotnie ale nigdy sama nie piekłam. Przyszedł i czas na tę wersję sernika. Przepis pochodzi z bloga "MojeTworyPrzetwory". Rosa wyszła jednak bardzo mało widoczna - ale nie ukrywam, ze te maleńkie kropelki były na pewno złote :)
Składniki:
1) ciasto kruche
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2) masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki oleju
3) beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść gładkie ciasto i umieścić je w lodówce. W tym czasie formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na dnie blachy. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W wysokiej misce umieścić zmielony ser. Wsypać cukier i cukier waniliowy oraz dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać po 1 jajku, miksując za każdym razem około 30 sekund. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: budyń, sok z cytryny, olej i na końcu mleko.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Bezę zacząć przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia sernika. W tym celu ubić na sztywno białka z cukrem. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na wierzch bezę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 160 stopni aż beza się delikatnie zezłoci.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku przez około 30 minut. Kolejne studzenie ciasta odbywa się na blacie kuchennym, po całkowitym ostudzeniu przechowujemy je w lodówce. Złote kropelki rosy pojawiają się po około godzinie od wyjęcia z piekarnika.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/09/sernik-zota-rosa-na-kruchym-spodzie.html