Wykonanie
Poziom trudnościSernik z tego przepisu robię już ponad 10 lat i zawsze mi wychodzi. W zależności od
sera jakiego się użyje, sernik może być gładki lub lekko ziarnisty.
Twaróg śmietankowy President ma delikatną, kremową konsystencję i nie jest kwaśny tak samo jak
ser twarogowy z Tesco czy Dr. Oetker -
twaróg aksamitny. Za to
twaróg sernikowy z Piątnicy jest delikatnie kwaskowy i raczej ziarnisty podobnie jak
twaróg garwoliński czy
twaróg łowicki. Sami wybierzcie jaki sernik chcecie zjeść. Do mojego sernika użyłam
twarogu President.Porcja na formę o wymiarach 23 x 28 cmSkładniki:Spód:200 g
pszennej mąki80 g
cukru80 g
masła1 małe
jajko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg mielonego
twarogu2 budynie
waniliowe (bez
cukru)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
śmietany3 łyżki
oleju200 g
cukru5
żółtek150 ml
mlekaSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (góra/dół).
Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia, dodać
jajko i
masło i dobrze wyrobić.
W drugiej misce umieścić
twaróg, budynie,
waniliowy ekstrakt,
śmietanę,
olej,
cukier,
żółtka i
mleko.
Mieszać tak długo aż masa będzie jednolita i gładka.
Formę do pieczenia wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym
ciastem wylepić dno formy, na wierzch wylać masę
serową.
Formę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny (przy pieczeniu termoobiegu należy skrócić czas o połowę i piec do osiągnięcia odpowiednio złotego koloru).
Gdy sernik osiągnie odpowiedni kolor, wyjąć go z piekarnika i ostudzić (po ostudzeniu sernik trochę opadnie).
Smacznego!