ßßß Cookit - przepis na Sernik - My Blueberry Corner

Sernik - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Sernik z tego przepisu robię już ponad 10 lat i zawsze mi wychodzi. W zależności od sera jakiego się użyje, sernik może być gładki lub lekko ziarnisty. Twaróg śmietankowy President ma delikatną, kremową konsystencję i nie jest kwaśny tak samo jak ser twarogowy z Tesco czy Dr. Oetker -twaróg aksamitny. Za to twaróg sernikowy z Piątnicy jest delikatnie kwaskowy i raczej ziarnisty podobnie jak twaróg garwoliński czy twaróg łowicki. Sami wybierzcie jaki sernik chcecie zjeść. Do mojego sernika użyłam twarogu President.
Porcja na formę o wymiarach 23 x 28 cm
Składniki:
Spód:
200 g pszennej mąki
80 g cukru
80 g masła
1 małe jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 budynie waniliowe (bez cukru)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
200 g cukru
5 żółtek
150 ml mleka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (góra/dół). Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko i masło i dobrze wyrobić.
W drugiej misce umieścić twaróg, budynie, waniliowy ekstrakt, śmietanę, olej, cukier, żółtka i mleko.
Mieszać tak długo aż masa będzie jednolita i gładka.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylepić dno formy, na wierzch wylać masę serową.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny (przy pieczeniu termoobiegu należy skrócić czas o połowę i piec do osiągnięcia odpowiednio złotego koloru).
Gdy sernik osiągnie odpowiedni kolor, wyjąć go z piekarnika i ostudzić (po ostudzeniu sernik trochę opadnie).
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/11/sernik