ßßß Cookit - przepis na Sernik z jeżynami

Sernik z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Na dobry sernik zawsze znajdą się chętni, a przygotowanie sernika jest bardzo proste. Jedna połowa sukcesu to dobry ser, druga – trzymanie się przepisu. Żeby sernik nie opadał po upieczeniu, należy nie przedłużać czasu mieszania masy serowej. Im dłużej i mocniej mieszamy, tym bardziej masa serowa będzie napowietrzona. A im bardziej masa będzie napowietrzona tym więcej sernik opadnie po wyjęciu z pieca.
Ten sernik w wyniku połączenia serowego, słodkiego smaku i świeżych jeżyn osiągnął równowagę, którą docenią prawdziwi smakosze
Porcja na formę o wymiarach 28 x 18 , 5 cm
Składniki:
Ciasto:
300 g pszennej mąki
100 g cukru
100 g masła
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
900 g mielonego twarogu ze strzałkowa
2 budynie waniliowe (bez cukru)
3 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
180 g cukru
4 żółtka
150 ml mleka
Owoce:
250 g jeżyn
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C – termoobieg. Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko i masło i dobrze wyrobić.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić ciastem.
W drugiej misce umieścić twaróg, budynie, śmietanę, olej, cukier, żółtka i mleko i szybko wymieszać.
Na ciasto wylać ⅓ masy serowej, na niej ułożyć jeżyny i zalać pozostałą masą.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru. Gdy sernik osiągnie odpowiedni kolor, wyjąć go z piekarnika i ostudzić.
Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/09/sernik-z-jezynami