Wykonanie
Poziom trudnościNa dobry sernik zawsze znajdą się chętni, a przygotowanie sernika jest bardzo proste. Jedna połowa sukcesu to dobry
ser, druga – trzymanie się przepisu. Żeby sernik nie opadał po upieczeniu, należy nie przedłużać czasu mieszania masy serowej. Im dłużej i mocniej mieszamy, tym bardziej masa serowa będzie napowietrzona. A im bardziej masa będzie napowietrzona tym więcej sernik opadnie po wyjęciu z pieca.Ten sernik w wyniku połączenia
serowego, słodkiego smaku i świeżych
jeżyn osiągnął równowagę, którą docenią prawdziwi smakoszePorcja na formę o wymiarach 28 x 18 , 5 cmSkładniki:Ciasto:300 g
pszennej mąki100 g
cukru100 g
masła1 małe
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:900 g mielonego
twarogu ze strzałkowa2 budynie
waniliowe (bez
cukru)3 łyżki
śmietany3 łyżki
oleju180 g
cukru4
żółtka150 ml
mlekaOwoce:250 g
jeżynSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C – termoobieg.
Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia, dodać
jajko i
masło i dobrze wyrobić.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić
ciastem.
W drugiej misce umieścić
twaróg, budynie,
śmietanę,
olej,
cukier,
żółtka i
mleko i szybko wymieszać.
Na ciasto wylać ⅓ masy serowej, na niej ułożyć
jeżyny i zalać pozostałą masą.
Formę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru. Gdy sernik osiągnie odpowiedni kolor, wyjąć go z piekarnika i ostudzić.
Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!