ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowe Ciasto Barbary :)

Rabarbarowe Ciasto Barbary :)

nazwa

Wykonanie

Rabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy !
Raz Barbara szła do baru
wypić kompot z rabarbaru.
A w tym barze: "Żal nam, ale
dziś kompotu nie ma wcale!"
Jest barszczyk z uszkami
i pieróg z rogami,
jest sękacz z sękami
i kołacz z kołkami,
jest rosół z okami,
zakalec na palec,
lecz kompotu z rabarbaru
dla Barbary nie ma wcale!
A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :)
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
300 g masła
0,5 szklanki cukru
1 całe jajko
2 żółtka
180 g śmietany 12 %
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1,1 litra mleka
3 budynie waniliowe (bez cukru)
7 łyżek cukru
Oraz:
8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg)
Przygotowanie:
Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem
850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu. Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką. Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia. Rabarbar zalewamy gorącym budyniem.
Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/06/rabarbarowe-ciasto-barbary.html