Wykonanie
Rabarbar i Barbara! Istny łamaniec
językowy !Raz Barbara szła do baruwypić kompot z
rabarbaru.A w tym barze: "Żal nam, aledziś kompotu nie ma wcale!"Jest barszczyk z uszkamii pieróg z
rogami,jest sękacz z
sękamii kołacz z kołkami,jest rosół z
okami,zakalec na palec,lecz kompotu z
rabarbarudla Barbary nie ma wcale!A u mnie jak najbardziej
rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :)Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej300 g
masła0,5 szklanki
cukru1 całe
jajko2
żółtka180 g
śmietany 12 %1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:1,1 litra
mleka3 budynie
waniliowe (bez
cukru)7 łyżek
cukruOraz:8 łodyg
rabarbaru ( ok 1 kg)Przygotowanie:
Mąkę wraz z miękkim
masłem,
cukrem,
jajkami,
śmietaną i
proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym
ciastem wykładamy blachę posypaną
mąką o wymiarach 40 x 25 cm.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną
ciastem850 ml
mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu. Do pozostałej ilości
mleka wsypujemy budynie i
cukier i całość mieszamy trzepaczką. Taki zaczyn łączymy z gotującym się
mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.
Rabarbar zalewamy gorącym
budyniem.
Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Przed podaniem ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego ! :)