Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto.Kwaskowy
rabarbar w połączeniu z
waniliowym budyniem i kruchym
ciastem idealnie się sprawdzi.
Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-)Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z
budyniem z bloga Moje Wypieki.Zapraszam!Składniki:Ciasto:450 g
mąki pszennej250 g
masła1 szklanka
cukru pudru1
jajko2
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 budynie
waniliowe bez
cukruok. 750 ml
mleka4 łyżki
cukrudżem rabarbarowyWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chowamy je do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy na 2 części, jedną wałkujemy i wykładamy na spód silikonowej formy do pieczenia, możemy również wyłożyć nim boki (zrobić lekki rant, ale nie jest to konieczne). Spód gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 20 minut w ok. 160 st. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki.Przygotowujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu, jednak używamy mniej
mleka, aby były gęste.Na podpieczony i lekko przestudzony spód wysypujemy odrobinę
bułki tartej, następnie
dżem rabarbarowy (nie musi to być bardzo gruba warstwa) i
budyń. Na wierzch budyniu ścieramy zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.
Ciasto pieczemy w 180 st. około 45 minut (do godziny). Po ostudzeniu można oprószyć je
cukrem pudrem. Na zdjęciu ciasto jest podane z lemoniadą
rabarbarową.Smacznego!