ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto.
Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi.
Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-)
Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
ok. 750 ml mleka
4 łyżki cukru
dżem rabarbarowy
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chowamy je do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy na 2 części, jedną wałkujemy i wykładamy na spód silikonowej formy do pieczenia, możemy również wyłożyć nim boki (zrobić lekki rant, ale nie jest to konieczne). Spód gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 20 minut w ok. 160 st. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki.
Przygotowujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu, jednak używamy mniej mleka, aby były gęste.
Na podpieczony i lekko przestudzony spód wysypujemy odrobinę bułki tartej, następnie dżem rabarbarowy (nie musi to być bardzo gruba warstwa) i budyń. Na wierzch budyniu ścieramy zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.
Ciasto pieczemy w 180 st. około 45 minut (do godziny). Po ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem. Na zdjęciu ciasto jest podane z lemoniadą rabarbarową.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/05/ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html