Wykonanie
Szybkie i proste do zrobienia, możemy do
twarogu dodać np
rodzynki,
jagody, jednak moi domownicy wolą z samym
twarogiem pachnącym
wanilią :)
400 gram
mąki pszennej50 gram stopionego, schłodzonego
masła100 gram
cukru25 gram
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajomasa serowa:około 350 gram
twarogu półtłustego lub tłustego1,5 łyżeczki
cukru z
wanilią lub
waniliowegocukier wg uznania (ja
daję 2,5 kopiaste łyżki)1 łyżka miękkiego
masła (jeśli
twaróg jest półtłusty)1
żółtko1 rozkłócone
jajo do posmarowania (opcjonalnie)Z ciepłego
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty
mąki,
cukru,
jaja,
masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.W tym czasie
ser pognieść, dodać
masło,
żółtko,
cukry, wymieszać.Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa
serową, zwinąć wzdłuż dłuższego
boku.
Rulonik pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut, następnie posmarować rozkłóconym
jajem (niekoniecznie, wtedy szybciej się z góry przypiekają), piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 22 minuty.