ßßß Cookit - przepis na ślimaczki z serem

ślimaczki z serem

nazwa

Wykonanie

Szybkie i proste do zrobienia, możemy do twarogu dodać np rodzynki, jagody, jednak moi domownicy wolą z samym twarogiem pachnącym wanilią :)
400 gram mąki pszennej
50 gram stopionego, schłodzonego masła
100 gram cukru
25 gram drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
masa serowa:
około 350 gram twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
1 żółtko
1 rozkłócone jajo do posmarowania (opcjonalnie)
Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.
Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Rulonik pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut, następnie posmarować rozkłóconym jajem (niekoniecznie, wtedy szybciej się z góry przypiekają), piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 22 minuty.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/slimaczki-z-serem.html