Wykonanie
Dzisiaj polecam gofry belgijskie. Smacznego :)Składniki:
180g
mąki pszennej70g
mleka20g świeżych
drożdży1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
cukru z
wanilią100g
masła (temperature pokojowa)125g
cukru perlistego używam takiegoszczypta
soliPrzygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
drożdże.W misce wymieszać
make,
jajka,
sól I
cukier z
wanilią. Dodać
mleko z
drożdżami.Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.Kiedy ciasto już nam wyrośnie, dodajemy do niego pokrojone w kostkę
masło.Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.Gotowe ciasto nakładamy łyżką najlepiej na środek gofrownicy, wtedy uzyskamy charakterystyczny kształt gofrów belgijskich.Pieczemy do uzyskania złotego koloru.Smacznego