Wykonanie
Wczoraj dostałam foremkę na mufinki i dziś już ją przetestowałam..super..jestem zadowolona już po pierwszym wypieku..a zrobiłam nie mufinki tylko pyszne mięciutkie brioszki..polecam..są naprawdę pyszne..i oczywiście dodaję je do zabawy Upiecz Smakowity
Chleb!, którą prowadzą dziewczyny z bloga Smakowity
chleb a patronem serwisu są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent
margaryny „Smakowita de Luxe''.Przepis znaleziony tutaj, a pochodzi z książki "Pieczenie jest łatwe".Ja zrobiłam 6 dużych brioszek i kilka małych bułeczek upieczonych też w foremce na mufinki..Kiedyś już robiłam brioszki, ale te są smaczniejsze..35 dkg
mąki pszennej½ łyżeczki
soli10 dkg miękkiego
masła3 dkg
drożdży2 łyżki
cukru5 łyżek
mleka2
żółtka2
jajkaDo miski wsypać
mąkę , dodać
masło i
sól. Do osobnej miseczki wsypać
cukier, wbić
jajka i jedno
żółtko oraz rozkruszone
drożdże drożdże.Odstawić na około 5 minut, aż
drożdże zaczną rosnąć, a następnie mikserem połączyć
mąkę i zaczynem
drożdżowym. Miskę z
ciastem włożyć do miski z ciepłą
wodą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyrabiać je jeszcze raz i podzielić , aby powstało 13 kulek wielkości
mandarynki. Dwanaście z nich włożyć do metalowych foremek wysmarowanych
masłem, a pozostałą podzielić na 12 małych kuleczek i układać na środku każdej dużej kulki. Foremki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Podrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym z łyżką
wody żółtkiem. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.