ßßß Cookit - przepis na Brioszki

Brioszki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj dostałam foremkę na mufinki i dziś już ją przetestowałam..super..jestem zadowolona już po pierwszym wypieku..a zrobiłam nie mufinki tylko pyszne mięciutkie brioszki..polecam..są naprawdę pyszne..i oczywiście dodaję je do zabawy Upiecz Smakowity Chleb!, którą prowadzą dziewczyny z bloga Smakowity chleb a patronem serwisu są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita de Luxe''.Przepis znaleziony tutaj, a pochodzi z książki "Pieczenie jest łatwe".Ja zrobiłam 6 dużych brioszek i kilka małych bułeczek upieczonych też w foremce na mufinki..Kiedyś już robiłam brioszki, ale te są smaczniejsze..
35 dkg mąki pszennej
½ łyżeczki soli
10 dkg miękkiego masła
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
5 łyżek mleka
2 żółtka
2 jajka
Do miski wsypać mąkę , dodać masło i sól. Do osobnej miseczki wsypać cukier, wbić jajka i jedno żółtko oraz rozkruszone drożdże drożdże.Odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną rosnąć, a następnie mikserem połączyć mąkę i zaczynem drożdżowym. Miskę z ciastem włożyć do miski z ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyrabiać je jeszcze raz i podzielić , aby powstało 13 kulek wielkości mandarynki. Dwanaście z nich włożyć do metalowych foremek wysmarowanych masłem, a pozostałą podzielić na 12 małych kuleczek i układać na środku każdej dużej kulki. Foremki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Podrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym z łyżką wody żółtkiem. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1321-brioszki.html