Wykonanie
Tym razem bułeczki plecione a w nich
twaróg.Składniki na ciasto:-4 szklanki
mąki pszennej-1
jajko i 2
żółtka oraz 1
jajko do smarowana-4 dkg
drożdży-2 łyżki
cukru-250 ml ciepłego
mleka-7 dkg
masła-szczypta
soli-
waniliaSkładniki masy serowej:-1/2 kg zmielonego
twarogu-2 łyżki stopionego
masła-
cukier puder do smaku-2
jajka-
waniliaDo zmielonego
twarogu dodajemy
jajka ,
masło,
wanilię,
cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z
kokosem.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty.
Na środku układamy masę
twarogową, brzegi prostokątów nacinamy i zawijamy je na
masie, tworząc plecionkę.
Gotowe pozostawiamy na blaszce z papierem do pieczenia, aby wyrosłya następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15-20 minut.
Smacznego!