Wykonanie
Na idealne drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze, puchate,
drożdżowe mini rogaliki - na dwa kęsy! Smak dzieciństwa Wiktorii - jak miała 3 latka i mieszkaliśmy w Polsce zabierałam ją do lodziarni za
rogiem i kupowałam na wagę najlepsze, najbardziej puchate rogaliki z
białym serem i oprószone pudrem. Kochałyśmy je obie. Może ja nawet bardziej ;-). Te smakują identycznie a jaka radość z możliwości odtworzenia ich smaku w domu :-). Rogaliki są bardzo małe, na zdjęciach wyglądają na większe.. Polecam bardzo mocno!Uwaga: najczęstszym problemem podczas zagniatania
ciasta drożdżowego jest jego luźność i rzadkość. Ciasto może się kleić, ale po wyrastaniu zmieni swoją konsystencję. Można podsypywać
mąką, ale niedużo i z rozwagą. Pamiętajmy, im mniej
mąki podsypiemy podczas formowania, tym lżejsze, bardziej delikatne i puchate będą rogaliki po upieczeniu.Składniki na około 50 małych rogalików:560 g
mąki pszennej tortowej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych350 ml
mleka2
jajka80 g
masła, roztopionego75 g
cukrupół łyżeczki
soliPonadto:400 g
twarogu półtłustego lub tłustego2
żółtka4 - 5 łyżek drobnego
cukru do wypieków z
wanilią (zamiast
wanilii można dodać 1 małe opakowanie
cukru wanilinowego)Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest
twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja *), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub
ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia
serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod
spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.* Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na
ciasto drożdżowe w przepisie.Smacznego :-).