Wykonanie
Puszyste,
drożdżowe ciasto z pysznym,
waniliowym farszem i
jagodami.Samo ciasto niezbyt słodkie, za to nadzienie, wyraziste w smaku,świetnie komponujące się z lekko cierpkimi
jagodami.Zestaw idealny do szklanki
mleka :)
Składniki:ciasto500 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru30 g
drożdży70 g miękkiego
masłaszczypta
soli1 szklanka ciepłego
mleka2
jajkamasa serowa250 g miękkiego
twarogu (użyłam półtłustego)1
serek waniliowy homogenizowany ( 150 g )1
żółtko (
białko pozostawić do posmarowania drożdżówek )2 łyżki miękkiego
masła1 łyżka budyniu
waniliowego ( proszku )2 łyżki
cukru pudruponadto:1 szklanka
jagódSposób wykonania:
Drożdże ze szczyptą
cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego
mleka. Odstawić na 5 minut.Pozostałe
mleko wymieszać z resztą
cukru i
jajkami.
Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone
drożdże, mieszankę
mleka z
jajkami,
sól i miękkie
masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swą objętość.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie.
Ser rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( można też użyć do tego celu blendera ).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut.W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą
serową i posypać
jagodami.
Białko roztrzepać widelcem i posmarować brzeg każdej drożdżówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 20-30 minut, do zezłocenia.Drożdżówki lekko przestudzić.Smacznego :)