ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami

nazwa

Wykonanie

Puszyste, drożdżowe ciasto z pysznym, waniliowym farszem i jagodami.
Samo ciasto niezbyt słodkie, za to nadzienie, wyraziste w smaku,
świetnie komponujące się z lekko cierpkimi jagodami.
Zestaw idealny do szklanki mleka :)
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
30 g drożdży
70 g miękkiego masła
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
masa serowa
250 g miękkiego twarogu (użyłam półtłustego)
1 serek waniliowy homogenizowany ( 150 g )
1 żółtko ( białko pozostawić do posmarowania drożdżówek )
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku )
2 łyżki cukru pudru
ponadto:
1 szklanka jagód
Sposób wykonania:
Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 5 minut.
Pozostałe mleko wymieszać z resztą cukru i jajkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mieszankę mleka z jajkami, sól i miękkie masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( można też użyć do tego celu blendera ).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut.
W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą serową i posypać jagodami.
Białko roztrzepać widelcem i posmarować brzeg każdej drożdżówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 20-30 minut, do zezłocenia.
Drożdżówki lekko przestudzić.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/06/Drozdzowki-z-serem-i-jagodami.html