ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jagodami i białym serem…

Drożdżówki z jagodami i białym serem…

nazwa

Wykonanie

Zdarzyło Wam się kiedyś stać w kolejce po drożdżówki i nie móc zdecydować, na którą macie największą ochotę? Ja mam (a raczej miałam) tak za każdym razem :) Dla tych z Was, którzy miewają takie dylematy mam przepis idealny – połączenie jagodzianek i klasycznych drożdżówek z serem, genialny w swej prostocie pomysł niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków :)
Ciasto drożdżowe z tego przepisu ładnie się zagniata i pięknie rośnie, a bułeczki wychodzą pulchne i pięknie zarumienione. Nadzienie to waniliowa masa twarogowa i świeże jagody, które bardzo dobrze się ze sobą komponują. A to wszystko uwieńczone sporą ilością lukru. Lepiej być nie może :)
Z przepisu wychodzi około 16 dużych bułeczek, więc to spora familijna porcja. Jeśli nie macie dużej rodziny, będziecie mieć okazję obdarować znajomych lub sąsiadów, na pewno się ucieszą :)
Polecam :)
Składniki na ciasto:
60g niesolonego masła
300ml letniego mleka
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
560g mąki pszennej
10g drożdży suchych (lub 20g świeżych)
1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
500g twarogu półtłustego
2 żółtka
2 łyżki miękkiego niesolonego masła
około 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki masy serowej umieść w dużej misce i rozgnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Powinny się dobrze połączyć.
Dodatkowo:
400g jagód (jeżeli używacie mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić i odsączyć)
lukier ze szklanki cukru pudru i 3 – 4 łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Masło roztop i przestudź. Dodaj mleko, roztrzepane jajka oraz cukier i wymieszaj dokładnie.
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn) oraz solą. Wlej mieszankę z mlekiem i wyrabiaj gładkie elastyczne ciasto (wyrabiałam około 10 minut mikserem z hakiem na średnich obrotach). W razie potrzeby podsyp lekko mąką.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i przełóż je do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat, uderz pięścią i wyrób krótko. Następnie rozwałkuj je na kształt kwadratu o boku około 45cm. Przetnij ciasto na dwa prostokąty i na każdy wyłóż połowę masy serowej, a następnie posyp jagodami.
Każdy z prostokątów złóż wzdłuż dłuższego boku i pokrój na około 8 prostokątnych bułeczek.
Bułeczki ułóż ciasno, jedna obok drugiej w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż przykryte ściereczką na około 30 minut do napuszenia.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukruj.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/12/drozdzowki-z-jagodami-i-bialym-serem