Wykonanie
Kupiłam
drożdże z zamiarem upieczenia brioszek, jednak chęć zjedzenia drożdżówek była tak wielka i tak nagła, że nie mogłam czekać, aż ciasto dojdzie przez noc.Właśnie dlatego wyrobiłam ciasto, odczekałam tylko godzinę aż wyrośnie, a po 15 min. w piekarniku szamałam z mężem ze smakiem!
Składniki na 6 dość dużych/ 8 średnich sztukciasto:650g
mąki pszennejok. 30-40g świeżych
drożdży80g
cukru0,5 łyżeczki
soli100g
masła180ml
mlekajajko+
jajko do posmarowania drożdżówekkrem
serowo-budyniowy:opakowanie budyniu
waniliowegoszklanka
mleka50g
masła250g
twarogu półtłustego100g
rodzynek3-4 łyżki
cukru (do smaku)Niecałe pół szklanki
mleka podgrzać, dodać łyżkę
cukru i
drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać-
drożdże rozpuścić. Całość przelać do miski z
mąką i odstawić bez mieszania na ok. 15 min. do czasu pojawienia się "bąbelków".
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.Do ciasta dodać pozostały
cukier,
sól,
mleko i
jajko. Na koniec dodać ostudzone
masło i wszystko dokładnie zagnieść. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Jeżeli będzie luźne, podsypać odrobiną
mąki.Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić i formować w kule wielkości kotletów mielonych. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić ponownie na ok. 10-15 min.W czasie, gdy wyrastają kule podgrzewamy 0,5 szklanki
mleka. Rozpuszczamy
budyń z
cukrem w pozostałej części
mleka, dolewamy do podgrzanego i gotujemy aż zgęstnieje cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i jeszcze do ciepłego budyniu dodajemy
masło, zmielony
twaróg i
rodzynki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.Ostatni krok to zrobienie wgłębienia na krem
serowo- budyniowy w
drożdżowych kulach. Użyłam do tego nóżki od kieliszka do
nalewki. Pamiętajcie, aby nie robić miejsca na krem zbyt głęboko, bo drożdżówka będzie wilgotna od
spodu.Wgłębienia wypełnić kremem, a całą drożdżówkę posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec ok.15-17 min. w temperaturze 200 stopni.
Swoje drożdżówki po wyciągnięciu z piekarnika polałam dodatkowo lukrem:0,5 szklanki
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
wodyJeżeli
lukier będzie rzadki, podsypcie jeszcze odrobiną
cukru pudru.Smacznego!