ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z kremem serowo-budyniowym

Drożdżówki z kremem serowo-budyniowym

nazwa

Wykonanie

Kupiłam drożdże z zamiarem upieczenia brioszek, jednak chęć zjedzenia drożdżówek była tak wielka i tak nagła, że nie mogłam czekać, aż ciasto dojdzie przez noc.
Właśnie dlatego wyrobiłam ciasto, odczekałam tylko godzinę aż wyrośnie, a po 15 min. w piekarniku szamałam z mężem ze smakiem!
Składniki na 6 dość dużych/ 8 średnich sztuk
ciasto:
650g mąki pszennej
ok. 30-40g świeżych drożdży
80g cukru
0,5 łyżeczki soli
100g masła
180ml mleka
jajko
+ jajko do posmarowania drożdżówek
krem serowo-budyniowy:
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka mleka
50g masła
250g twarogu półtłustego
100g rodzynek
3-4 łyżki cukru (do smaku)
Niecałe pół szklanki mleka podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać- drożdże rozpuścić. Całość przelać do miski z mąką i odstawić bez mieszania na ok. 15 min. do czasu pojawienia się "bąbelków".
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Do ciasta dodać pozostały cukier, sól, mleko i jajko. Na koniec dodać ostudzone masło i wszystko dokładnie zagnieść. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Jeżeli będzie luźne, podsypać odrobiną mąki.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić i formować w kule wielkości kotletów mielonych. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić ponownie na ok. 10-15 min.
W czasie, gdy wyrastają kule podgrzewamy 0,5 szklanki mleka. Rozpuszczamy budyń z cukrem w pozostałej części mleka, dolewamy do podgrzanego i gotujemy aż zgęstnieje cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i jeszcze do ciepłego budyniu dodajemy masło, zmielony twaróg i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Ostatni krok to zrobienie wgłębienia na krem serowo- budyniowy w drożdżowych kulach. Użyłam do tego nóżki od kieliszka do nalewki. Pamiętajcie, aby nie robić miejsca na krem zbyt głęboko, bo drożdżówka będzie wilgotna od spodu.
Wgłębienia wypełnić kremem, a całą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok.15-17 min. w temperaturze 200 stopni.
Swoje drożdżówki po wyciągnięciu z piekarnika polałam dodatkowo lukrem:
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka wody
Jeżeli lukier będzie rzadki, podsypcie jeszcze odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/12/drozdzowki-z-kremem-serowo-budyniowym.html