Wykonanie
Kolejny wyjazd był pretekstem do przygotowania drożdżówek z
serem. Wyszły tak pyszne... Rzadko się zdarza, że sama siebie tak zachwalam, ale w tym przypadku jest to całkowicie uzasadnione, bo drożdżówki są naprawdę wyjątkowo dobre! :) Przepis pochodzi od Doroty, ale kształt drożdżówek jest inny... te okrągłe, które proponowała Dorota są dla mnie mało apetyczne ;)Potrzebujemy (16 drożdżówek):ciasto:- 250ml
mleka,- 2
jajka,- 75g miękkiego
masła,- 1 łyżka
miodu,- 500g
mąki pszennej,- 0,5 łyżeczki
soli,- 2op suchych
drożdży,nadzienie:- 400g
twarogu,- 0,5szkl
cukru pudru,- 1
żółtko,- 4 łyżki miękkiego
masła,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,
lukier:- 6 kopiatych łyżek
cukru pudru,- 3 - 4 łyżki
mleka.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w odpowiedniej kolejności w maszynie do
chleba i załączyć program ciasto (lub wyrabiać ciasto ręcznie i zostawić do wyrośnięcia). Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5cm.W czasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie.
Ser umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać
masło,
żółtko,
cukier puder i
cukier z
wanilią i wymieszać.
Ser rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (ułatwieniem dla mnie było moczenie noża we wrzątku).
Następnie złożyć ciasto w środek:
Pokroić w pasy - ok. 16 pasków. Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Każdy pasek ciasta przekręcić dwukrotnie i układać na blasze w większych odstępach. Posmarować
mlekiem. Piec 20min w 200st.
przed lukrowaniemPrzygotować
lukier -
cukier puder wymieszać z
mlekiem. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.