Wykonanie
Najlepszy sposób na ulubione jagodzianki z
białym serkiem. W lekkim i puszystym cieście
drożdżowym, z dużą ilością lukru. Pieczone na dużej blaszce, przytulone jedna do drugiej, dzięki
czemu nie wycieka z nich nadzienie. A jest jego naprawdę sporo. I jest pyszne! Jeśli macie dostęp do dużej ilości
jagód - warto je zrobić. Polecam :-).Składniki na całą blachę bułeczek:300 ml
mleka, letniego60 g
masła, roztopionego100 g
cukrupół łyżeczki
soli2 duże
jajka560 g
maki pszennej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżychDo letniego
mleka dodać
masło,
cukier, roztrzepane
jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać
sól, następnie
mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z
białego sera (wykonanie poniżej), posypać
jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem* na 8 - 10 części (w
sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia - od 30 - 45 minut - powinny podwoić objętość.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.**Masa serowa:400 g
twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej2
żółtka2 łyżki
skrobi ziemniaczanej5 łyżek
cukru z
waniliąPonadto:400 g
jagód, do posypaniaWszystkie składniki wymieszać widelcem, rozgniatając
twaróg i pozostałe składniki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.**
Lukier przygotowałam z 1 szklanki
cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie
cukru pudru lub dolanie
wody.
Źródło inspiracji - bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie .