Wykonanie
Jagód w tym roku sporo, a ja nie mam okazji na nie się wybrać. Kupiłam więc na targu, bo jagodzianki chodzą za mną od dłuższego czasu. Zrobiłam je według rodzinnego przepisu na
drożdżowe bułeczki i nadziałam
jagodami. Wyszły bardzo smaczne i puszyste.1/2 kg
mąki pszennej25 g świeżych
drożdżyszklanka
mleka75 g
masła2-3 łyżki
cukrułyżka
cukru z
waniliąspora szczypta
solijajko1, 5 szklanki
jagódDrożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego
mleka, mieszamy, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała ( sprawdzamy palcem).
Cukry roztrzepujemy lekko z
jajkiem.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
jajka z
cukrem, resztę
mleka i stopione
masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.Z wyrośniętego ciasta dłońmi zanurzonymi w
mące nabieramy spore kulki , nadziewamy łyżką
jagód,, firmujemy owalne
bułki i układamy je na natłuszczonej blasze, zostawiamy na 10 min do podrośnięcia. Pieczemy ok 30 min w 180 C.To moje pierwsze jagodzianki i przyznam, że bardzo mi się udały. Dodaję je do jagodowej akcji Olcika.Smacznego !