Wykonanie
Będę jeszcze pracowała nad jagodziankami, ale na tym etapie mojej
wiedzy w tym temacie chcę się podzielić moimi osiągnięciami.JAGODZIANKI Z CIASTA Z
MASCARPONEilości wystarczają na 12 sztuk większych i 16 mniejszychciasto:550g
mąki pszennej250ml letniego
mleka100g
masła2 duże łyżki
serka mascarpone2
jajka7 łyżek
cukru25g świeżych
drożdżyszczypta
soliwypełnienie:ok. 750g
jagód2 łyżki
cukru1 roztrzepane
jajko do posmarowania
1. Wymieszałam
drożdże,
cukier i połowę
mleka i odstawiłam na 15 minut.2.
Masło rozpuściłam i połączyłam z pozostałym
mlekiem i
serkiem mascarpone.3. Obie mieszaniny i
mąkę wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Można je podsypać trochę
mąką, ale im luźniejsze, tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto lekko naoliwiłam, przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości.4.
Jagody wymieszałam z
cukrem.5. Ciasto podzieliłam na 12 części (można na więcej, jagodzianki będą mniejsze i zgrabniejsze). Każdą z nich rozpłaszczyłam na placuszek, nałożyłam dość dużo
jagód, ale z wyczuciem, żeby nie uszkodzić ciasta. Ułożyłam gotowe
ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam wierzch roztrzepanym
jajkiem.6. Rozgrzałam piekarnik do 190 - 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez ok. 20 minut, aż się zrumieniły.