ßßß Cookit - przepis na 24 sierpnia 2012

24 sierpnia 2012

nazwa

Wykonanie

Będę jeszcze pracowała nad jagodziankami, ale na tym etapie mojej wiedzy w tym temacie chcę się podzielić moimi osiągnięciami.
JAGODZIANKI Z CIASTA Z MASCARPONE
ilości wystarczają na 12 sztuk większych i 16 mniejszych
ciasto:
550g mąki pszennej
250ml letniego mleka
100g masła
2 duże łyżki serka mascarpone
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
wypełnienie:
ok. 750g jagód
2 łyżki cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1. Wymieszałam drożdże, cukier i połowę mleka i odstawiłam na 15 minut.
2. Masło rozpuściłam i połączyłam z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone.
3. Obie mieszaniny i mąkę wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Można je podsypać trochę mąką, ale im luźniejsze, tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto lekko naoliwiłam, przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości.
4. Jagody wymieszałam z cukrem.
5. Ciasto podzieliłam na 12 części (można na więcej, jagodzianki będą mniejsze i zgrabniejsze). Każdą z nich rozpłaszczyłam na placuszek, nałożyłam dość dużo jagód, ale z wyczuciem, żeby nie uszkodzić ciasta. Ułożyłam gotowe ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem.
6. Rozgrzałam piekarnik do 190 - 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez ok. 20 minut, aż się zrumieniły.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/08/24-sierpnia-2012.html