Wykonanie
Naszła mnie ochota na domowe jagodzianki. Przeszłam cały bazarek... stoisko po stoisku...kramik po kramiku... Znalazłam jeden punkt z resztką
jagód i to w mocno wygórowanej cenie. Kupiłam ćwierć kilo i upiekłam 12 smacznych bułeczek :) Zdjęcia kiepskie- robione na szybko!SKŁADNIKI na 12 jagodzianek:0,6 kg
mąki pszennej tortowej5 płaskich łyżek
cukru25g świeżych
drożdży2
jajka + roztrzepane
jajko do posmarowania bułeczek250 ml
mleka100g
masłaszczypta
soli100g
serka mascarpone250g
jagódDrożdże rozmieszać z częścią lekko podgrzanego
mleka oraz
cukrem. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.Roztopić
masło, wymieszać z resztą
mleka,
serkiem mascarpone i przygotowanym wcześniej rozczynem. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić do ciepła na godzinkę.Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki nafaszerowane 2-3 łyżeczkami
jagód. Zostawić do wyrośnięcia na wyłożonej pergaminem blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 20-25 minut.SMACZNEGO