ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe, niskosłodzone jagodzianki.

Ekspresowe, niskosłodzone jagodzianki.

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na domowe jagodzianki. Przeszłam cały bazarek... stoisko po stoisku...kramik po kramiku... Znalazłam jeden punkt z resztką jagód i to w mocno wygórowanej cenie. Kupiłam ćwierć kilo i upiekłam 12 smacznych bułeczek :) Zdjęcia kiepskie- robione na szybko!
SKŁADNIKI na 12 jagodzianek:
0,6 kg mąki pszennej tortowej
5 płaskich łyżek cukru
25g świeżych drożdży
2 jajka + roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
250 ml mleka
100g masła
szczypta soli
100g serka mascarpone
250g jagód
Drożdże rozmieszać z częścią lekko podgrzanego mleka oraz cukrem. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Roztopić masło, wymieszać z resztą mleka, serkiem mascarpone i przygotowanym wcześniej rozczynem. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić do ciepła na godzinkę.
Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki nafaszerowane 2-3 łyżeczkami jagód. Zostawić do wyrośnięcia na wyłożonej pergaminem blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 20-25 minut.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/08/ekspresowe-niskosodzone-jagodzianki.html