Wykonanie
Przepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście
drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą
makową, a
potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :DJestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego nie wahajcie się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :)SKŁADNIKI NA CIASTO:500 g
mąki pszennej150 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży100 g
cukru4 łyżki
masła1
jajko2
żółtkaDODATKOWO:około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę podzielić na pół i przygotować ją tylko do tego makowca2 ubite na sztywno
białka, których nie ma w oryginalnym przepisie, a które ja dodałam do masy makowej (możesz pominąć jeśli chcesz)1 jako do posmarowania wierzchu ciastaW YKONANIE:Najpierw przygotuj masę
makową według powyższego przepisu. Kupna masa z puszki też zda tu egzamin, ale ja jej nie polecam, lepiej pokusić się o przygotowanie masy samemu, jest o niebo lepsza.CIASTO:Do miski wsyp rozkruszone
drożdże, 1 łyżkę
cukru, ciepłe
mleko i 150 g
mąki. Wymieszaj rozczyn dokładnie, rozcierając
drożdże, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Roztop w garnuszku
masło.
Jajko i
żółtko utrzyj z pozostałym
cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko
masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą
mąkę (350 g). Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C . Rozłóż tortownicę o średnicy 30 cm na części. Dno i boki oddzielnie posmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Rozwałkuj pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Masę
makową podziel na 3 części. Wyłóż placek na dno i rozsmaruj 1 część masy makowej. Rozwałkuj kolejny placek i połóż go na pierwszym placku, ponownie posmaruj kolejną częścią masy makowej. I tak do wyczerpania ciasta. Na koniec 4 placki ciasta powinny być przełożone 3 częściami masy makowej. Wyrównaj brzegi ciasta, odcinając te kawałki, które wystają za brzeg tortownicy.Teraz czas na zwijanie. Poniżej na zdjęciach zamieściłam instrukcję jak to łatwo zrobić. Na środku ciasta postaw szklankę. Wokół niej natnij ciasto aż do samego dna na 16 równych części - podziel całość najpierw na 4 części, a
potem każdą z nich na kolejne 4.Weź w rękę dwa nacięte kawałki ciasta i wywiń je na zewnątrz raz, a
potem kolejny raz. Powtórz tę czynność z pozostałymi parami ciasta.Delikatnie nałóż boki tortownicy, zepnij i posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym
jajkiem.Piecz makowca przez 45 minut. Ciasto dość szybko się mocno rumieni, dlatego przykryj je w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej. Ja przykryłam swoje ciasto około 15-20 minut od rozpoczęcia pieczenia.Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego przestygnięcia. Gotowe! Smacznego!
INSTRUKCJA :