Wykonanie
Ciasto drożdżowe bardzo często pojawia się w moim domu. Uwielbiam je ze względu na jego prostotę . K ojarzy mi się także z świętami, relaksem i spokojem. Zawsze, gdy potrzebuję się wyciszyć, wyciągam
mąkę z szafki,
drożdże i
mleko z lodówki i zabieram się do pracy. Powolne zagniatanie, oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, a
potem zapach
ciasta drożdżowego - nie ma lepszej recepty na poprawę humoru :)przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm
3 szklanki
mąki pszennej50g
drożdży3/4 szklanki
cukru6
żółtek1/4 kostki
masła2 szklanki
mlekamasa makowa KLIK
jajkoPrzygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
Żółtka roztrzep z
cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie
mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone
masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.Po ok. 1h ponownie zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na nie masę
makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w pasy (ok. 3cm szerokości). Każd y pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryj masę
makową świderkami z ciasta - układaj je w 1cm odstępach. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)