ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowo - francuskie

Ciasto drożdżowo - francuskie

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne, puszyste, maślane. Ciasto drożdżowo - francuskie. Idealne połączenie puszystości ciasta drożdżowego i złożoności ciasta francuskiego. Przygotowywanie tego ciasta na początku mnie przerażało, ale okazuje się, że wcale nie wymaga wielkiego zachodu, lat praktyki i godzin pracy. Jest mniej skomplikowane niż na to wygląda i przygotowuje się je z przyjemnością. Wystarczy odrobina wolnego czasu wieczorem, a rano możemy się cieszyć pysznymi rogalikami.
125 ml mleka
30 g masła
2 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 żółtko
300 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
- mleko podgrzewamy z masłem, do momentu, w którym masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy cukier, drożdże i 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wirtualnie dzielimy go na 3 części. Na jednej z nich układamy pokrojone w paski masło i zakładamy dwoma pozostałymi częściami. Zlepiamy wszystko dokładnie, aby masło nie wypadło i zaczynamy wałkować na taki sam prostokąt jak poprzednio. Rozwałkowany prostokąt podsypujemy mąką i znów składamy. Postępujemy tak trzy lub cztery raz. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt, zakładamy go i znów rozwałkowujemy, zakładamy i powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Im więcej razy założymy ciasto tym będzie bardziej puszyste. Po ostatnim założeniu odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Rogaliki pieczemy w 200 C przez 25 minut bez termoobiegu. Dobrze jest je posmarować jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/11/ciasto-drozdzowo-francuskie.html