Wykonanie
Sernik z rosą to jeden z najsmaczniejszych serników jakie
jadłam. Półkruche ciasto ( wyszło mi nieco za twarde - składniki były za ciepłe - trzeba uważać głównie na
masło, musi być schłodzone), pyszna waniliowa masa serowa, która przed upieczeniem jest bardzo rzadka, ale po upieczeniu ma typowo sernikową konsystencję. Całość przykryta pianką z
białek ( u mnie wyszła lekko słonawa, sypnęłam zbyt dużą szczyptę
soli) i wreszcie tytułowa rosa - masa
bursztynowych kropel, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia sernika. Pomimo tych niewielkich niedociągnięć z mojej strony, wypiek uważam za udany i godny polecenia. No i ta rosa - już chociażby dla niej samej warto ten sernik upiec, choć zapewniam, że i bez niej byłoby to bardzo pyszne ciasto.Przepis z moimi zmianami z bloga Bajkorada
ciasto:3 szklanki
mąki pszennej3
żółtka250 g
masła, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegomasa serowa:1 kg
sera (dałam wiaderkowy z Piątnicy)3
jajka1 szklanka
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 szklanki zimnego
mlekapianka z
białek:3
białka1/2 szklanki
cukrumała szczypta
soliPiekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia średnią foremkę (uprzednio lekko ją natłuszczając, by papier łatwo przylgnął do foremki). Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód foremki. Podpiekamy w piekarniku 15 minut.Masa serowa:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (masa jest bardzo rzadka) Przelewamy masę na podpieczony spód i pieczemy ok 35-40 minut.Na piankę ubijamy
białka w czystej misce dodając szczyptę
soli, aż
białka będą sztywne. Stopniowo dodajemy
cukier. Pianę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku po czym przenosimy sernik w chłodne miejsce.