Wykonanie
Jesień.
Wciska się przez nieszczelne, drewniane
ramy okienne.
Złoci i czerwieni liście w parku. Pozwala nacieszyć się ostatnimi, kwaskowymi
malinami. Wabi słońcem, żeby po chwili dmuchnąć prosto w twarz zimnym wiatrem. Szarpie szaliki i zrywa czapki z głów, zupełnie nie przejmując się, że tak nie przystoi. U Was też już jest? Nie
daje o sobie zapomnieć ani na chwilę?Choć irytuje mnie oszukanym ciepłem i nie wiadomo skąd biorącym się deszczem, lubię ją. Bo jednak ma swój urok. Po spacerze, bez żadnych wyrzutów sumienia, można wtulić się w ulubiony koc, z gorącą
herbatą w dłoni i patrzeć, jak za oknem chmury gonią nie wiadomo za czym, słuchać kropli stukających o parapet, wygrywających starą muzykę, stworzoną chyba wprost dla marzycieli.Oj, wiele takich wieczorów przede mną...Żeby poprawić nastrój nie tylko sobie, upiekłam ciasto. Wiedziałam, że musi być z
jabłkami... Mam cały worek prosto z
sadu Rodziców Dużego - twardych, kwaskowych, pysznych! Nie mogą się zmarnować. W gazecie Pieczenie jest proste nr 4/2010 zauroczyło mnie kruche ciasto z
jabłkami i
budyniem. Niby nic takiego, ale że nie próbowałam wcześniej takiego połączenia, nabrałam na nie ogromnej ochoty. Ciasto nie jest trudne, składniki nie są wymyślne, a efekt bardzo smakowity. Jedyny problem sprawiło mi ciasto, które nie bardzo chciało dać się rozwałkować, i było nieco lepkie... Jednak po upieczeniu nabrało odpowiedniej kruchości, a wylepianie formy aż tak niewdzięczne też przecież nie jest...Kruchy spód, miękkie, ale nie rozbebłane
jabłka, i delikatny, słodki
budyń. Tak naprawdę nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać - bo to ciasto jest po prostu bardzo smaczne, i z pewnością jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki, od której czasem warto odpocząć. Polecam!Ciasto z
jabłkami i kremem
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)kruche ciasto:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego120 g zimnego
masła1
jajkokrem:2 opakowania budyniu
waniliowego (po 40 g)500 ml
mleka500 ml
śmietany kremówki (38%)125 g
cukru2
jajka1
żółtko2 łyżki
likieru Amarettododatkowo:6 średniej wielkości
jabłekMąkę przesiać z
proszkiem do piczenia, wsypać
cukier,
cukier waniliowy i
sól, wymieszać. Dodoać pokrojone na małe kawałki
masło, połączyć z sypkimi składnikami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, szczelnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzonym
ciastem wylepić tortownicę, fomując dość wysoki, około 6 cm, rant. Gęsto ponakłuwać widelcem.Podpiec w 200 st. C. 12-15 minut.Ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z
żółtkami i 150 ml
mleka, żeby nie było grudek. Resztę
mleka zagotować z
cukrem i
śmeitaną. Wlewać rozrobiony
budyń wąskim strumieniem, cały czas mieszając, wlać
likier. Zagotować, zdjąc z ognia i wystudzić, od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.Połówki
owoców poukładać na wystudzonym spodzie, na wierzch wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię.Piec w 175 st. C. przez 30-40 minut.Wystudzić.Smacznego!
Mimo szarości mam ostatnio sporo energii - nawet chce mi się chodzić do pracy! I do szkoły też. Zupełnie nie jesienny nastrój... Mam nadzieję, że będzie mi towarzyszył przynajmniej do końca przeprowadzki - zdecydowanie lepiej się z niej cieszyć, niż na nią narzekać...