Wykonanie
Babka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu.Do mojej babki wykorzystałam
budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt
waniliowy, posmakowała mi najbardziej.Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm .
Składniki:1 szklanka (160g)
mąki pszennej1 szklanka (200g) drobnego
cukru1 szklanka (240 ml)
śmietanki 30%4
jajka2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru (każde opakowanie po 40g)1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
waniliiWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
żółtka oddzielić od
białek-
żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę- do masy
żółtkowej dodawać na przemian proszek budyniowy,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
śmietankę oraz ekstrakt
waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką
- z
białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać- formę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- ciasto przełożyć do formy, wyrównać- piec w 170 stopniach przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć ją na blat i całkowicie ostudzić- ostudzoną babkę dowolnie udekorować (ja oprószyłam
cukrem pudrem)
Babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.